Az életmód önmagában is befolyásolja az egészséget, azonban az életmódra is hatással van az emberi szervezet működése. Kutatásaink alapján erősebben hat, vagy hathat az életmódra az emberi szervezet működése, mint ahogyan ez a közhiedelemben és a szakmai körökben eddig gondolták. Ezért az életmóddal kapcsolatos programjainkat olyan információ átadásra és bővítésre alapozzuk, mellyel az egyén képessé válik saját szervezetének működését pozitív irányba befolyásolni. A befolyásolás fő eleme az emberi szervezet belső miliőjének mikrobiológiai egyensúlya, mely a táplálkozáson keresztül valósul meg, amely kiegészül a higiénével, a mentálhigiénével, a mozgással és az egészségkárosító magatartások befolyásolásáva.

A víz élettani jelentősége

A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, élettani szerepe rendkívül kiemelkedő jelentőségű az emberi szervezet számára. Elengedhetetlen vérkeringésben, a vérnyomásban, a vérösszetételben, a hőszabályozásban, a tápanyagok oldásban, felszívódásban, a szállításban, a méregtelenítésben és salaktalanításban, az információ átadásban stb…. Naponta 2,4 liter víz távozik a szervezetünkből, amit pótolni kell. Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, annak figyelnie kell a bevitt víz mennyiségére, mert nem mindegy hogy mit, mikor, hogyan és mennyit iszunk. A felnőtt személy napi folyadékszükséglete 1,5-2 l.

A helyes vagy helytelen életmód másik generális része a mozgás. Az ősi kultúrák egészségfilozófiája feltételezi a mozgást, életük szerves része volt, elősegítve a pozitív élettani folyamatokat és magát az egészséget.  Ennek örökségét még ma is láthatjuk pl. a Japán egészségmagatartásban, munkakultúrában.  A Japánok átlagos életkora 82 év.

Az egyén életében teret kell adni mozgásformáknak, lehetőségeknek.

Higiéné

  • Védőhatás – A szervezet védelme kórokozóktól, környezeti hatásoktól.
  • Hőszabályozás – Testhőmérséklet szabályozása – öltözködés
  • Intim higiéné – mikrobiológiai egyensúly, toalett higiéné, verejték kiválasztás.

Az életmód befolyásolásának folyamata

  • Táplálkozási ismeretek bővítése, táplálkozási terv készítése, táplálkozási konzultáció.
  • Fizikális terheléses és nyugalmi állapotfelmérés, fittségi tesztek, személyre szabott edzésterv és csoportos tréningek.
  • Higiénés előadás, bemutató.
  • Mentálhigiénés állapotfelmérés, probléma orientált foglalkozások, melyben az ismeretbővítésen, a bemutatókon túl a hangsúly a gyakorlati készségfejlesztésen van, személyre szabott mentális egészségterv felállítása, Egyéni mentálhigiénés tanácsadás, életvezetési konzultáció biztosítása.