A sugárzás eredete

A dinamó-elv szerint egy fémes anyagú, mágneses térben forgó korongban elektronok áramlása, elektromos áram indul meg a korong középpontja felé (ez Faraday korongja). A meginduló elektromos áram mágneses erőteret kelt a korong körül, ami tovább erősíti az indukált elektromos áramot, ami tovább erősíti az általa keltett mágneses teret. Ez az elv valósul meg földi méretekben a Föld belsejében, a szilárd belső magot körülvevő, vasból és nikkelből álló folyékony külső magot alkotó anyag áramlása folytán. A kialakult mágneses erőtérnek jól ismertek a védő funkciói (napsugárzás). A probléma onnan indul ki, hogy vannak természetes és mesterséges eredetű tényezők, melyek torzítani tudják ezt a mágneses erőteret.

A sugárzás torzulásai

Természetes tényezők, melyek torzíthatják a Föld mágneses sugárzásának mágneses térerejét:
 • Különböző meteorológiai tényezők, változások, pl. a levegő páratartalmának a változása
 • Légkörfizikai események – villámlások
 • Földszerkezeti tényezők – érctelérek, vízérfolyások, barlangok
 • A mágneses erőtér most megfigyelt gyengülése nem egyenletes folyamat, hanem ingadozó a sebessége. A 19. század közepe óta a mágneses pólusok vándorlása is élénkül. Vizsgálatok kimutatták, hogy a Földet védő mágneses pajzs ereje az elmúlt 150 év során mintegy 10 százalékot gyengült. Ugyanezen idő alatt az északi mágneses sark mintegy 1100 kilométert haladt a földrajzi északi sark felé. A földtörténetből ismert, hogy a Föld mágneses tere hosszú időközönként, megfelelő gyengülést követően több alkalommal pólust váltott. Az élőlények számára ez egyebek mellett fokozott sugárterheléssel járt, illetve komplett fajok tűntek el és jelentek meg az ilyen átállások során.
Mesterséges tényezők, melyek torzíthatják a Föld mágneses sugárzásának mágneses térerejét:
 • Épületek szerkezeti elemei – vasbeton födémek
 • Bútorok fém szerkezetei – szék fém lába, ágyak, ágybetétek fém alkatrészei például a rugós ágybetétek
 • Az épületekben és az azok közelében lévő elektromos hálózatok, elektromos berendezések

A fent megjelölt tényezők akár erősíteni, akár gyengíteni is tudják a Föld mágneses erőterét. Egy bizonyos határon túl mind a két eltérés, torzulás kedvezőtlenül tud hatni az emberi szervezet működésére.

A sugárzás élettani hatása

 • Mágneses tér nélkül nem lenne élet
 • Élettani problémákat a torzult mágneses terek okozzák
 • Sötéthátteres mikroszkópos vizsgálatok (Dr. Edwin A. König, Ph.D), a vérben  a különböző elektromágneses erőterek hatására a vörös vértestek egymáshoz csapódnak (kialakul a pénztekercs szindróma).
 • A sejtek oxigénellátása csökken
 • 38 ATP helyett 2 ATP keletkezik
 • Energetikai mínusz alakul ki vagy a teljes szervezetben, vagy a szervezet egyes területein
 • Rövid távon – állandó fáradtság
 • Közép távon – folyamatosan a szervek alulműködése, gyulladásos állapotok
 • Hosszú távon – daganatos megbetegedések!!!

 

Mérési lehetőség

Az Országos Egészségfejlesztő Kft. a német épületbiológiai ajánlásokban meghatározott egészségügyi határértékeket használja. 40 000 – 70 000 nT között fogadható el a geomágneses erőtér nagysága. A mért maximális és minimális értékek közötti különbség nem haladhatja meg a 3000-7000 nT – át. A geomágneses erőtér sugárzásának a totális intenzitása nem haladhatja meg a 100 000 nT-át.

Eü. határérték
Max. mágneses erőtér70.000 nT
Min. mágneses erőtér40.000 nT
a különbség nem lehet több3000 – 7000 nT
Totális intenzitás100.000 nT

A táblázatban megjelölt négy érték mindegyikét vizsgálni kell a mérések során. A mérés egy speciálisan erre a célra kifejlesztett műszerrel történik. A mérőműszer szondája három irányból (kettő horizontális és egy vertikális – X,Y és Z tengely) gyűjti, érzékeli a sugárzást.

A mérési eredmények vizsgálatakor egy háromdimenziós képen láthatóvá is válik a mért terület mágneses erőtere.

meresi_eredmeny

Az 1. mérés egy hálószobában a fekhely felett mért geopatikus sugárzás 3 dimenziós képe. A képen látható a torzult mágneses tér, valamint a pirossal jelölt részen a sugárzás adatai, melyek nem felelnek meg a kívánt értékeknek. A második képen a védelmi technológiával ellátott ugyan az a fekhely látható.