Mi a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné olyan cselekvés, melynek törekvése az egészséges lelki élet megélése, megtartása, kialakítása, magába foglalja a démokritoszi lelki nyugalmat, a szókratészi belső lelki boldogságot, az epikuroszi örömelvet, a közösség eszméjét és az önmeghatározást.

Egy orvosi tudományág, amely támogatja és előmozdítja a mentális egészséget és a mentális betegségek megelőzését. Tulajdonképpen a pszichés betegségek és működészavarok megelőzésének tudománya. A mentálhigiéné dinamikusan fejlődő tudományterület, a legkülönbözőbb humán tudományok, természettudományok és társadalomtudományok lelki aspektusait összefoglaló tudomány.

A mentálhigiéné a meglévő egészségre épít. Központi feladat a lelki egészségmegőrzés és a lelki problémák, betegségek megelőzése. Elősegíti az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, különböző csoportokba, közösségekbe, képessé teszi a kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakítására. Mindezt a fejlesztéssel és az életigenlő magatartás támogatásával, ismeretek és gyakorlatok átadásával, érték közvetítéssel éri el.

Tulajdonképpen a lelki egészség védelem, nem más, mint lelki tisztán maradás, lelki tisztálkodás.

Különbség a mentálhigiéné és a pszichológia között:

Míg a mentálhigiéné az egészséges, addig a pszichológia a lelki beteg egyénekkel foglalkozik. Alapjuk, eszközrendszerük azonos.