Minden negyedik európai uniós állampolgár tapasztalt életében legalább egyszer mentális problémát, írja az Európai Bizottság tanulmánya. A mentális betegségek jelenleg az Unióban az egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémának számítanak, és 3-4 százalékkal csökkentik a nemzeti összterméket.

Téves kép alakult ki a mentális problémákról, miszerint ezek a panaszok veszélyt jelentenek másokra. A magyarok 27%-a gondolja ezt. Az elképzelés azonban téves, mert nem jelent kockázatot, nem fertőző, nem lehet „elkapni”.

A mentális problémák kapcsán meg kell említenünk a deviáns viselkedéseket (a szabályokat nem követő viselkedés). Deviáns viselkedési formának számít az öngyilkosság, alkoholizmus, drogfogyasztás, bűnözés. Korábban ezek a viselkedési formák inkább a férfiakra voltak jellemzőek, mint  rossz problémamegoldási módszer. Az elmúlt évtizedben azonban a hölgyek is kezdenek felzárkózni, főként az alkoholizmus és a drogfogyasztás tekintetében.

A devianciákon túl sokaknak ismerős a depresszió, a mánia, a szorongások (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, túlzott stressz).

Hangulatzavarok, kedélybetegségek

Jellemzőjük: az érintettek életüket más színben látják. A személy más érzelmekre és cselekvésekre lesz fogékony. Pl.: negatív érzelmekre (szomorúság, düh, reményvesztettség) és általános a levert hangulat (nem keresi a társaságot, felhagy a korábbi elfoglaltságokkal).

Depresszió

Jellemzője: a hangulati élet nyomottsága, érdektelenség, késztetés hiánya, bűnbánat, önértékelési zavarok, fáradtság. Képtelen bárminek is örülni. Elsivárosodásához vezethet.

Mánia

Jellemzője: ingerlékenység, hiperaktivitás, túlfokozott hangulat, túlzott önbizalom, indokolatlan derű. A mánia nem azonos a boldogsággal, sőt, nagyon távol áll tőle. Pár nap alatt is kialakulhat.

Fóbia

Beteges félelem, iszony, irtózás. Rovaroktól, állatoktól, mikrobáktól, magasságtól, bezártságtól, vértől, víztől, repüléstől stb.

Kényszeresség

A rituálék fogságában. Túlzott rendmánia, kapcsolgatások, tisztálkodási kényszer, vásárlási kényszer, kóros gyűjtögetés, kleptománia.

Szorongások

Normális esetben a veszélyhelyzetekben megnyilvánuló reakció. Kóros esetben a „riasztások” ok nélküliek és túlzottak. Testi-lelki tünetegyüttes. Testi tünet: izzadás, gyors pillacsapás, szájszárazság, hiperventilláció, kardinális tünetek. Lelki tünet: szétszórtság, bizonytalanság, félelem, aggódás, nyugtalanság, ingerlékenység, feszültség. A generalizált szorongás gyakori és ok nélküli.

Pánik

Vészhelyzetnek ítélt szituációban hirtelen reakció. Kóros esetben indokolatlan és túlzott. Jellemzője: félelem, fejvesztettség, menekülési vágy, blokk, sírógörcs, halálfélelem. Testi tünet: kardinális tünetek, reszketés, izzadás, mellkasi fájdalom, légszomj, fulladás érzése, hasmenés, hányinger, görcs, hőhullámok, zsibbadás, szédülés, fejfájás.

Stressz

Selye János stressz kutatása az 1930-as években rámutatott, hogy a stressz a szervezetet ért válaszok együttese, tehát a stressz egy normális reakció, nélküle nem is lenne élet. Ezt a fajta optimális inger mennyiséget eustressznek nevezzük. A gond inkább az astresszel, vagyis a kevés ingerrel és a distresszel, a túl sok ingerrel van.

A distressz urbanizációs betegségeket produkálhat,-ilyen például az emésztőrendszeri panaszok, magas vérnyomás, alvászavar, szívroham, agyvérzés, idegösszeroppanás stb…