Fizikai környezet

A munkahely, mint fizikai környezet hatást tud gyakorolni az emberi szervezet működésére akár pozitív, akár negatív irányba. A munkaadók célja tehát, hogy pozitív irányba mozdítsák a fizikai környezet paramétereit.

fizikai környezet egy mindig jelenlévő és hatásokat kiváltó állandó. Ezért a fizikai környezet megismerése és felmérése az alapja minden olyan tevékenységnek, mely az egészség megtartását, vagy javítását célozza.

Az Országos Egészségfejlesztő Kft. saját tudományos kutatásai, valamint a számos nemzetközi kutatás alapján arra a megállapításra jutott, hogy lehetetlen validált (igazolt) eredményeket elérni az egészségfejlesztés területén a fizikai környezet figyelmen kívül hagyásával. Ez az első lépés az emberi szervezet alapregulációjának (alapműködésének) helyreállításában. Itt kell megjegyezni, hogy csak olyan tudományosan bizonyított eljárásokat és módszereket alkalmazunk, melyek a sejtszintű alapműködést állítják helyre.

Egy folyamatos fizikai inger, melyet észlelünk, vagy nem észlelünk érzékszerveinkkel, a szervezet működését komolyan befolyásolja, kihat a munkavégzés mennyiségére és minőségére.

Az egészségfejlesztés alapja a fizikai környezet átvilágítása és pozitív korrekciója minél több szempont alapján.

A fizikai környezet befolyásolásának folyamata:

 1. Épületbiológiai mérések
  • Elektromos
  • Elektromágneses
  • Mágneses
  • Mikrohullámú
  • Radioaktív sugárzások
 2. Ergonómiai felülvizsgálat
 3. Kockázatértékelés